Autorė: Marija Dočilovaitė m.docilovaite@gmail.com
Labai skani ir lengvai pagaminama lašiša, kurią pamėgs net ir ne itin valgantys žuvį. Dviems porcijoms reikės:
- dviejų lašišos pjausnių
- pipirų
- žiupsnelio sezamo sėklų
- 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukšto citrinos sulčių
- 2 šaukštų medaus arba rudojo cukraus
- 4 šaukštų sojos padažo
Garnyrui:
- 200 g smidrų
- stiklinė basmati ryžių

Žuvį nuplauname, nusausiname ir pabarstome pipirais. Paliekame pailsėti, kol pasigaminsime padažą. Jam viename indelyje sumaišome visus skystus ingredientus – soją, medų, citrinos sultis ir aliejų. Padažu kruopščiai ištepame abi lašišos puses (aš tam naudoju silikoninį teptuką) ir keletą minučių pamarinuojame. Kepame orkaitėje 190℃, apie 15 minučių. Iškepus apibarstome sezamo sėklomis. Garnyrui naudojame virtus basmati ryžius ir smidrus, kurie idealiai tinka prie lašišos. Smidrus apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska ir šviežiai maltais pipirais ir kepame orkaitėje kartu su žuvimi. Mėgstantiems daugiau žalumynų, siūlau šalia pateikti saujelę gražgarsčių salotų, jas labai paprastai ir greitai pagardinus tik balzaminiu actu bei alyvuogių aliejumi.
