MIDIJOS TAILANDIETIŠKAI

Autorė: Marija Dočilovaitė m.docilovaitė@gmail.com

Neretam lietuviui midijos atrodo egzotiškas ir sunkiai pagaminamas patiekalas. Tačiau užtenka žinoti kelias gudrybes ir be didelių pastangų galima bus mėgautis šiomis jūros gėrybėmis. Pirma, perkant šviežias midijas būtina jas kruopščiai nuplauti po tekančiu šaltu vandeniu, pašalinti ant kriauklių likusius akmenukus bei tarp geldelių esančius siūlus-ūselius – juos galima nukripti žirklėmis arba nupjauti peiliu. Antra, nupirktos šviežios ir gyvos geldelės turėtų būti užsivėrusios, jeigu randame prasivėrusią, buku peilio galu pastuksename per ją, jeigu geldelė neužsiveria – išmetame ją lauk. Taip pat pašaliname visas pažeistas, sutrupėjusias geldeles. Na ir paskutinis dalykas, kurį derėtų žinoti – troškiname midijas tik iki kol atsivers geldelės, tai yra maždaug apie 5-7 minutes, kitaip jos pervirs ir taps guminėmis.

Siūlau pasigaminti tailandietiško virtuvės skonio midijas, kurių aštrumą galima derinti pagal savo skonį – mėgstantiems aštriau įtarkuoti daugiau imbiero ar čili pipiro. Kokosų gėrimas puikiai dera su aštriais prieskoniais, tačiau laimas duoda daugiau gaivumo, o cukrus taip viską subalansuoja, jog gaunasi nuostabi sriuba, kurioje troškinsis midijos.

Dviems valgytojams reikės:

  • 1 kg midijų
  • ghi sviesto kepimui
  • skardinės vidutinio riebumo kokosų gėrimo
  • čili pipiro be sėklų
  • 2 cm imbiero šaknies
  • 2 skiltelių česnako
  • žaliosios citrinos sulčių ir žievelės
  • pusė arbatinio šaukštelio rudojo cukraus
  • 1 svogūno
  • žiupsnelio šviežių petražolių
Ingridientai

Dideliame puode storu dugnu ištirpiname ghi sviestą ir pakepiname smulkiai supjaustytą svogūną. Labai tinka švelnaus skonio šalotiniai svogūnai, tik aš jų neturėjau. Svogūnui pabalus apkepiname smulkintą čili pipirą, smulkiai sutarkuotą imbierą bei griežinėliais supjaustytą česnaką. Maišome kol visi prieskoniai sušils ir paskleis aromatą. Supilame kokosų gėrimą, sutarkuojame žaliosios citrinos žievelę, išspaudžiame sultis ir sudedame cukrų. Išmaišome ir užvirus sumetame midijas. Uždengiame dangčiu ir troškiname apie penkias minutes vis stebėdami, kol atsidarys geldelės. Pabaigai pagardiname šviežiomis smulkintomis petražolėmis. Valgyti su keptu karštu česnakiniu batonu arba klasikinis duetas – su keptomis bulvytėmis.

Midijos kokosų gėrime

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *